zlatna rijeka

Zlatna groznica na rijeci Dravi

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Prema tvrdnji mađarskog znanstvenika Kissa, stari su Rimljani, po osvajanju Međimurja, pronašli zlato u rijeci Dravi. Od tog se vremena u njoj ispire zlato, a ponajviše u srednjem vijeku, kada je zavladala prava “zlatna groznica”.

Dravsko je zlato lako pronašlo svoje kupce, ponajprije u plemičkim kućama i na kraljevskim dvorcima diljem Europe. Tadašnja se elita jagmila za njim, radi njegove visoke kakvoće s udjelom zlata od 18–24 karata. Ono se smatra najčišćim zlatom na svijetu, jer se od 1 kilograma zlatnog pijeska može dobiti preko 930 grama zlata.

Zlatari, kako u Međimurju u mjestima pokraj Drave, zovu tragače za zlatom, su postupak dobivanja čistog zlata doveli do savršenstva. Njihov posao nije lagan, jer moraju satima ispirati šljunak kako bi pronašli zlato. Obično se ono nalazi u zrncima ili listićima, dok su veći komadi vrlo rijetki. Za 1 gram čistog zlata moraju “ubrati” i po tisuću zrnaca, a mogu za njega dobiti, po sadašnjoj cijeni, oko 30 eura.

U drugoj je polovici 20. st. pao broj dravskih zlatara i ugasilo poduzeće za ispiranje zlata, jer se smanjila zlatonosnost Drave, čemu je krivac izgradnja dviju hidrocentrala na njoj. Ipak zlatarenje nije izumrlo, jer su ljudi s Drave, redom entuzijasti i znalci, željeli nastavili posao svojih pradjedova.

Jedan od njih, zlatar i vlasnik hotela u mjestu Donji Vidovec, odlučio je uvrstiti ispiranje zlata u turističku ponudu i tako postao “glavni krivac” za novi, drugi “Gold rush” na Dravi. Već niz godina on i ortak mu odvode grupe turista na Dravu, a ovi, dok pod bosim nogama osjećaju riječni šljunak i mulj, po instrukcijama i pod paskom iskusnog dvojca, sami tragaju za zlatom, koristeći alat koji je stoljećima ostao isti.

Ispiranje zlata na rijeci Dravi
Ispiranje zlata na rijeci Dravi
izvor: Hotel Golf

Znatiželjnih je turista sve više, pa se povećao i broj zlatara.

Osim za one koje “trese zlatna groznica”, Drava je idealno odredište i za ljude željne mira i bijega od svakodnevnog stresa. Zato se u njenoj vodi često vide plivači i veslači, a na obali ribiči i biciklisti. Drava svakome pruža ponešto. Odredište je istraživača i znanstvenika, ali i nepresušna inspiracija umjetnicima.

Preporučujemo pogledati video material “Dravom zlato plovi”:


Lokacija hotela Golf: Glavna ul. 79, Donji Vidovec, Hrvatska (46.322 S, 16.781 I); više informacija: www.hotel-golf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)