Šolta

Omiljena plaža rimskog cara Dioklecijana

Dalmacija nepoznata Hrvatska

Nadomak Splitu, najvećem dalmatinskom gradu, na svega devet morskih/ nautičkih milja (9M), smjestila se Šolta (1M = 1.852 m). Sa sedam brodskih veza dnevno tijekom ljetnje sezone slobodno se može reći da je ovaj srednjodalmatinski otok, na koji se trajektnom linijom stiže za manje od jedne ure, ili brzim brodom za svega 20-tak minuta, praktički predgrađe Splita. U prošlosti nije bilo tako, a svakako ne početkom 4. st. u vrijeme kada je ovaj otok posjećivao Dioklecijan. Tada su robovi na galiji morali po Splitskom kanalu veslati preko 7 sati kako bi doplovili do Šolte.

Dioklecijan, ili punim imenom Gaius Aurelius Valerius Diocletianus je, nedvojbeno, rođen 245. godine u Saloni, tada metropoli rimske provincije Dalmacije. Ostatci ovog antičkog grada se nalaze na području grada Solina, naselja koje se naslanja na Split (vrijedno je posjetiti drevnu Salonu i vidjeti muzej, forum, amfiteatar, teatar, terme, više bazilika, ostatke zidina…). S nepunih 39 godina (284.) ovaj je mistični intelektualac visokog stasa i plavih očiju, kako njegov izgled opisuju kroničari, proglašen rimskim carem. Za njegovu je vladavinu karakteristično što je za svoga suvladara imenovao Maksimijana zvanog Herculius iz Sirmiuma (danas Sremska Mitrovica u Republici Srbiji), a desetak godina kasnije je još uzeo Galerija i Konstancija I., čime je u golemom Rimskom carstvu uvedeno četverovlađe (tetrarhija). Za vladavine je uspješno proveo niz reformi sa svrhom političkog, gospodarskog i vojnog učvršćenja Carstva, no povijest ga najviše pamti po krvavom progonu kršćana. Tada su stradali biskup Salone Sveti Dujam (Duje), danas zaštitnik grada Splita, Sveti Florijan, svetac zaštitnik Austrije i jedan od svetaca zaštitnika Poljske, prvi biskup Pariza Saint Denis (sv. Dionizije), Sveti Demetrije Srijemski koji je pogubljen u Sirmiumu, Sveta Anastazija (Stošija), čije su relikvije pohranjene u Zadru (crkva sv. Stošije), Sveta Eufemija, čiji se sarkofag nalazi u istoimenoj crkvi u Rovinju, Sveti Euzebije i Polion iz Cibalae (danas Vinkovci) i brojni drugi kršćanski sveci i mučenici. Općepoznato je da se Dioklecijan, kao jedan od vrlo značajnijih i izuzetno zanimljivih rimskih careva, odrekao titule (305. godine), čime je postao jedini rimski car koji je dobrovoljno abdicirao. Nakon toga se ovaj slavni rimski car povukao u svoju palaču (Dioklecijanova palača) iz koje i oko koje je kasnije izrastao današnji Split, koji mu duguje svoje utemeljenje. U palači je Dioklecijan proveo staračke dane, a u njoj je i umro (316.) u sedamdeset prvoj godini života. Do kraja života su ga titulirali augustom. Nije poznato gdje je pokopan, a postoje dvije tvrdnje: po jednima je sahranjen u samoj palači, a po drugima u rodnoj Saloni.

Poprsje cara Dioklecijana u Deoklecijanovoj palači u Splitu

Dok je boravio u palači često je plovio na Šoltu, u najveći i najrazvedeniji zaljev na sjevernoj strani otoka. Tamo je pronašao niz od osam uvala, a dojmila ga se ona najskrivenija i najmanja. U njenom kristalno čistom moru se rado kupao, pa je u njoj dao urediti terme i ribnjak. Uvalica se nalazi u mjestu Nečujam, nosi ime Piškera, a ostatci zidina Dioklecijanovog ribnjaka se i danas vide na dubini od oko jednog metra.

Nečujam je postao moderno turističko mjesto, idealno za miran obiteljski odmor. Brojne šljunčane plaže ovdje nisu prenapučene, a gusta borova šuma iza plaža pruža ugodan hlad i u vrijeme najvećih ljetnjih žega. Sve cijene u Nečujmu su i dalje prihvatljive, a “čuvitari” rado i srdačno dočekuju turiste.

Ovo “čuvitari” su Šoltani/ stanovnici Šolte koji su ime dobili po čuviti, kako ovdje zovu pticu sovu, a koja je svojevrsni simbol otoka. Nekada je to bio pogrdan naziv, ali danas sve više poprima pozitivna obilježja, jer mnoge udruge i skupine sa Šolte uzimaju čuvitu u svoj naziv ili za svoj zaštitni znak.

Svakako otplovite na Šoltu i zaplivajte u moru uvale Piškere, rajskom mjestu koje je otkrio slavni rimski car Dioklecijan. Ako i ne odete na Šoltu, pogledajte na nju iz Splita, jer pjesma kaže: “S ponistre se vidi Šolta”.


Lokacija uvale Piškera, Nečujam, otok Šolta (43.380 N, 16.313 E)

Preporučujemo druge članke u kategoriji "Dalmacija" ("Nepoznata Hrvatska"):

Kuća Marka Pola

Kuća Marka Pola

Ako se nije rodio na Korčuli, dokažite suprotno! O Korčuli, mjestu rođenja svjetskog istraživača i…
Zanosno Oko Dalmacije

Zanosno Oko Dalmacije

Osim što su prekrasna, vrela rijeke Cetine kriju brojne priče povezane uz čistoću vode i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)