Prva nogometna lopta i tvornica tanina u Županji

Stoji lopta nasrid Županje

nepoznata Hrvatska Slavonija

Pogodite kojim se sportom bavila grupa Engleza krajem 19. st. u Županji, a stariji županjci koji su ih promatrali i, usput, križali i lijevom i desnom, ovako „divanili” s ljudima po mjestu: „Odrasli ljudi, a do igre im. Na noge ozuli neke čudne cipele. ‘Lače im pomalo nalik na gaće, a košulje, k’o da su razrizali rukave. Cilo vrime trču na sve strane za malom okruglom kožom. Kad je dostignu, lupe po njoj nogom tako da se otkotrlja šta dalje, a onda iza, odma’, brze u trk, ne bi li ponovo došli po nju. Ako neki vikne aut svi stanu, al’ čim jedan baci kožu obim rukama, nanovo se bace u trk k’o da i’ vrazi gone. Pri svemu tomu se naguravaju, obaraju i galamu. Kada neki napuca kožu da ode između dvi motke, jedni viču gol, smiju se i grle, a drugi su ljuti. Baš poput dice, Bog im dragi pomog’o i Majka Božja”. Čestitam, pogodili ste – igrali su nogomet, najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Ovaj se događaj zbio 1880. godine, kada je mladi engleski poduzetnik Hepburn poveo sa sobom devetoricu mladića iz Londona da mu u Županji pomognu izgraditi tvornicu tanina. U Europi tog vremena su koža i proizvodi od kože bili jako tražena roba, a za štavljenje kože neophodan je tanin. Tanin se dobiva iz hrasta, tj. on je ekstrakt hrasta, a u blizini Županje se nalazi Spačvanska šuma, cjelovita šuma slavonskog hrasta. Drugi razlog da tvornicu izgradi ovdje g. Hepburnu je bio taj što ovaj slavonski grad leži na rijeci Savi, čijom bi se vodom moglo lako opskrbljivati buduće pogone, a kako je rijeka plovna, zamislio je finalne proizvode prevoziti brodovima. U prilog je išla i činjenica da su u Županji već postojali radnici vični sječi šume, a njihov je rad, za engleske pojmove, bio izuzetno jeftin.

Tvornica je građena 3 godine, a nedjeljom bi se Englezi zabavljali igrajući nogomet. Kako ih je bilo malo, počeli su svojoj igri učiti domaće ljude, prvenstveno mlađe radnike s kojima su podizali tvornicu. Ubrzo su se i ostali mladi „zarazili” novom igrom i sprijateljili s Englezima. Igrali su na livadi pokraj tvornice gdje su Englezi „krečom” iscrtali nogometno igralište i postavili „golove”. Naročito su bile popularne utakmice između Engleza i domaćih, zbog kojih je Županja postala grad u kojem je odigrana prva nogometna utakmica u kojoj su nastupili Hrvati.

Kada je tvornica puštena u pogon većina Engleza se vratila svojim kućama. Ostali su samo g. Hepburn i dvojica nadglednika proizvodnje. Na rastanku je jedan od Engleza poklonio kožnu loptu g. Marku Kobaševicu. Lopta se s vremenom od uporabe probušila, ali je ostala u kući potomaka g. Marka, koji su, ne znajući njenu pravu vrijednost, u njoj držali sitni alat. Sto godina kasnije g. Antun Oršolić, u Županji poznatiji kao čika Tuce, sjetio se priče svojih predaka o engleskoj lopti. Zato je čika Tuce staru loptu natopio u laneno ulje, stavio joj dušicu, napuhao i lopta se pojavila u svom izvornom obliku. O svemu je odmah obaviješten Hrvatski nogometni savez (HNS), koji loptu preuzima i žurno je šalje u Englesku na vještačenje. Englezi potvrđuju da je lopta proizvedena kod njih prije 100 – 110 godina. Otada se ova lopta, kao prva nogometna lopta na području Hrvatske, čuva u Zagrebu u prostorima HNS-a.

Zbog svega su u krovnoj kući hrvatskog nogometa odlučili igralištu NK Graničar iz Županje dati ime Stadion prve nogometne lopte i podići Spomenik nogometnoj lopti. Ovaj spomenik, svečano otkriven od strane predstavnika Svjetske nogometne organizacije (FIFA) 1980. godine je, nažalost, nastradao od granatiranja u Domovinskom ratu. Stoga je 2015. godine podignut novi na glavnom gradskom trgu. Otkrio ga je Davor Šuker, najbolji strijelac na Svjetskom nogometnom prvenstvu (SP) u Francuskoj 1998. godine, na kojemu je Hrvatska osvojila brončanu medalju. U svom je svečanom govoru Šuker je proročanski najavio još bolje rezultate hrvatske nogometne reprezentacije, što se ostvarilo već na SP 2018. u Rusiji, kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju.

Engleska tvornica tanina u Županji radila je skoro 50 godina, sve do smrti njenog vlasnika g. Hepburna. Svih tih godina se brinuo za ono igralište pokraj tvornice i pretvorio ga u nogometni stadion. Poslije smrti muža, njegova udovica je stadion poklonila gradu. 

A oni Englezi koji su donijeli nogomet iz, kako za svoju zemlju ponosno kažu, kolijevke nogometa, nisu ni bili svjesni da su Županju učinili kolijevkom hrvatskog nogometa, a nose i dio zasluga za hrvatske nogometne uspjehe.


Lokacija Spomenika prvoj nogometnoj lopti: Ul. kralja Tomislava 18, 32274 Županja; 45.073 N i 18,695 E

1 razmišljanje na “Stoji lopta nasrid Županje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)