mozgalica #020

Postoji li takva lokacija na Zemlji?

mozgalice

Postoji li lokacija na Zemlji na kojoj možete istovremeno iskusiti dva različita dana, dva različita mjeseca, dvije različite godine, dva različita godišnja doba i četiri različite hemisfere?

Teoretski je to moguće, a takvu akrobaciju prvi je izveo 31. prosinca 1899. godine kapetan putničkog parobroda SS Warrimoo John Phillips, koji je plovio s 32 putnika iz kanadskog Vancouvera za Australiju. Kada je kapetan uvidio da se brod pibližava presjecanju zamišljenih linija ekvatora i međunarodne datumske granice, zahvaljujući dobrom vremenu, usporio je manevrirao brodom tako da se u točno u ponoć plovilo našlo na sjecištu ovih zamišljenih geografskih linija.

SS Warrimoo na sjecištu ekvatora i datumske granice

Pramac SS Warrimooa je tako bio na usred ljeta na južnoj hemisferi, a krma usred zime na sjevernoj. Jedna strana broda bila je na istočnoj, a druga na zapadnoj hemisferi. Datum na prednjem dijelu broda bio je 31. prosinac 1899. godine, dok je stražnji dio već bio u 1. siječnju 1900. godine – u to vrijeme smatrano također u novom stoljeću (tek kasnije je razjašnjeno da novo stoljeće počinje prijelazom nulte na prvu stotu godinu).

Naravno, pitanje je da li su u to vrijeme uistinu stajali baš na toj lokaciju, obzirom da navigacijski uređaji nisu bili toliko precizni. No, sama priča, hipotetički je vrlo zanimljiva, kao i brojne druge u odnosu prostor-vrijeme, posebno one povezane s datumskom granicom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)