Koji je otok najveći na svijetu

Koji otok je najveći na svijetu?

mozgalice

Najveći otok na svijetu je Grenland (Kalaallit Nunaat). Grenland se nalazi u sjevernom Atlantskom oceanu u blizini Kanade. Površina Grenlanda je 2.175.600 četvornih kilometara. Cijeli otok je autonomni teritorij Danske, a na toj površini gotovo 40 puta većom od Hrvatske živi nešto više od 50.000 stanovnika.

Uobičajena definicija otoka je da ke to kopno okruženo vodom. Gledajući na taj način, i Euroazija je otok, kao i svi ostali kontinenti. Zašto ih onda ne zovemo otocima, nego kontinentima? Radi se o velični i tektonskim pločama. Dobar primjer je Australija, koja također zadovoljava uobičajenu definiciju kopna okruženog vodom. Ona je tri i pol puta veća od Grenlanda i obuhvaća većinu kopna na indo-australskoj tektonskoj ploči. Grenland se nalazi na rubu sjeverno-američke tektonske ploče.

Osim što je najveći otok na svijetu, Grenland je također najveći autonomnni teritorij na svijetu ovisan o nekoj drugoj državi, a na njemu se nalazi i najveći nacionalni park na svijetu. Od ostalih rekorda, vrijedi spomenuti onaj o najnižoj ikad zabilježenoj temperaturi na sjevernoj hemisferi. Zabilježena je na sjeveru Grenlanda 22. prosinca 1991. godine: -69,6 °C.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)