ledeni brijeg vs. santa leda

Ledeni brijeg vs. santa leda

geografski rječnik

Iako se danas vrlo često koristi kao istoznačnica, starije generacije geografa dobro znaju da se neke ispite na fakultetu nije moglo proći mješajući ova dva pojma. Glavna znanstvena struja, koja koristi engleski naziv, ne razlikuje ova dva pojma. U najvećoj mjeri zato što je broj, veličina, a samim tim i važnost santi leda u usporedbi s ledenim brijegovima u najmanju ruku zanemariva.

No, ukoliko pitate nas, stariju generaciju studenata geografije u Hrvatskoj, postoji razlika između pojmova ledeni brijeg i santa leda. Za razliku od santi leda koje nastaju zamrzavanjem vode na vodenoj površini, ledeni brijegovi nastaju kada se uslijed povećanja temperature velika količina leda odlomi od ledenjaka ili ledene površine Zemlje te padne u more ili ocean. Samo oko 10% ledenog brijega je vidljivo iznad površine mora, dok preostalih 90% ostaje nevidljivo pod morem. Ledeni brijegovi plutaju oceanima pod utjecajem vjetrova i oceanskih struja.

Najpoznatiji događaj u povijesti povezan uz ledene brijegove je potonuće Titanika 12. travnja 1912. godine. On je po nama udario u ledeni brijeg, a ne u santu leda. Saznajte više o porijeklu tog ledenog brijega, itinereru broda i lokaciji potopa u našem članku “Ledeni brijeg koji je potopio Titanik”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)