Engleska - Britanija - Velika Britanija - Ujedinjeno Kraljevstvo - Commonwealth

Koja je razlika između naziva Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo?

geografske teme karte i otkrića

Jednostavno je zbuniti se i krivo koristiti različite pojmove stavljajući znakove jednakosti između njih. Odličan primjer su pojmovi Engleska, Britanija, Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Commonwealth.

Nazivom Britanija nazivali su Rimljani teritorij pod svojom vlašću na području današnje Engleske i Walesa. Sjeverna granica bio je Hadrijanov zid koji je dijelio Britaniju od Škotske (ili Kaledonije).

Strogo geografski gledajući, Velika Britanija je otok smješten između Sjevernog mora i kanala La Manche, koji je na najužoj točki udaljen manje od 40 km od europskog kopna. Otok Velika Britanija je dio Britanskog otočja koje broji više od 6.000 otoka i otočića, uključujući Irsku na zapadu i manje otoke poput Anglesey i Skye.

Ujedinjeno Kraljevstvo, službeno Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, je suverena država koja se sastoji od četiri pojedinačne zemlje: Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Dakle, veći dio Ujedinjenog Kraljevstva nalazi na jednom otoku – Velikoj Britaniji, a Engleska je samo jedna, ali najveća i najmnogoljudnija, od četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva.

Commonwealth (eng. Commonwealth of Nations; slobodno prevedeno: Zajednica nacija) je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su dobrovoljno zadržale neke veze i suradnju te priznaju britanskog monarha, sada kraljicu Elizabetu, kao svog ustavnog monarha. Neke od većih i poznatijih država članica Commonwealtha od 16 koje priznaju monarha Ujedinjenog Kraljevstva kao vlastitog vladara su: Austrlija, Kanada, Novi Zeland, Jamajka, Bahami i Belize. Tehnički gledajući, i samo Ujedinjeno Kraljevstvo je također dio Commonwealtha. Postoje još 33 članice Commonwealtha koje su republike, što znači da ne priznaju monarha, ali usko surađuju s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)