mikroplastika na plaži

Sveprisutna mikroplastika

geografske teme zaštita okoliša

Jeste li znali da godišnje pojedete oko 260 grama mikroplastike? Prema podatcima Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF), svaki čovjek na svijetu pojede u prosjeku 5 grama mikroplastike svakog tjedna. To je oko 260 grama godišnje!

Čovjek u prosjeku pojede 5 grama mikroplastike tjedno

Poznato je da se plastika razgrađuje, iako to traje jako dugo: od 100 do 1.000 godina. No, razgrađivanjem plastika ne nestaje, nego postaje mikroplastika – plastika čestica veličine 0,1 μm do 5 mm.

Upravo zbog te svoje sićušne veličine, mikroplastika dospjeva svagdje. Zabrinjavajuće je da su znanstvenici pronašli čestice plastike i u najdubljem oceanskom rovu – Marijanskoj brazdi, i u snijegu na padinama najvišeg vrha na svijetu – Mount Everesta. Možda će upravo tragovi ili čak sloj mikroplastike, uz radioaktivnost i tihi sloj iznad, budućim geolozima biti znak da su došli do sloja antropocena?

Doprinos regija svijeta u deponiranju mikroplastike u svjetskim oceanima

Mikroplastika je prisutna u pitkoj vodi, hrani, kiši, odjeći, kozmetici… Izvori mikroplastike su svuda oko nas. Primjerice, samo tijekom jednog pranja majice od flisa, čak 250.000 čestica mikroplastike dospije u kanalizaciju, a iz nje posredno u svjetske oceane.

Izvori mikroplastike u svjetskim oceanima

Prosječno je svatko od nas godišnje “odgovoran” za novih 212 grama mikroplastike u svjetskim oceanima. To je ekvivalent 43 plastične vrećice koje svake godine svaki stanovnik Zemlje izravno “baci” u neko more ili ocean – gotovo jednu tjedno. Taj prosjek se razlikuje po regijama svijeta i kreće se, ostajući pri ekvivalentu plastičnih vrećica, od 22 vrećice po glavi stanovnika u Africi i na Bliskom istoku, do 150 vrećica u Sjevernoj Americi. Razlika je sedmerostruka.

Ekvivalent u broju plastičnih vrećica bačenih u ocean tijekom godine po stanovniku Zemlje

PREPORUČUJEMO:

Černobil 1986.

Černobil 1986.

Kako je došlo do nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, odnosno koje su posljedice te…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)