hram u Kini

Kina: 10 geografskih zanimljivosti

geografske teme ostalo

Kako je Kina velika zemlja prepuna zanimljivosti, veliki je izazov izdvojiti svega deset. Ovo je naš izbor:

Mount Everest
Mount Everest

Najveća razlika nadmorskih visina unutar teritorija jedne države pripada Kini. Često zaboravljamo da je najviši vrh svijeta samo polovično nepalski – druga polovica je kineska. Razlika u visini između Mt. Everesta i mirnog jezera Ayding u depresiji Turpan smještenog 154 metra ispod razine mora, je 9.002 metra. To je najveća vertikalna razlika unutar jedne zemlje na svijetu.

Kanjon rijeke Yerlung Tsangpo kod Milina u prefekturi Nyingchi (Tibet)
Kanjon rijeke Yerlung Tsangpo kod Milina u prefekturi Nyingchi (Tibet)

Kanjon Yarlung Tsangpo u Tibetu je najdublji i drugi najduži kanjon na svijetu. Proteže se između vrhova Himelaja u dužino od 500 km i na najdubljem mjestu je 5.800 metara dubok.

Zaleđena rijeka u gradu Harbin i budistički kulturni park Nanshan pokraj grada Sanya na otoku Hainan
Zaleđena rijeka u gradu Harbin i budistički kulturni park Nanshan pokraj grada Sanya na otoku Hainan

Dok su na sjeveroistoku zemlje zime duge i smrznute, a srednje temperature nisu više od -25°C (npr. tzv. „Ledeni Grad“ Harbin), 2% juga Kine pripada tropskim krajevima (npr. otok Hainan, gdje su prostrane prašume i tropske plaže). Ovih 2% Kine 3,5 puta je veće od površine Republike Hrvatske.

Pustinja Gobi u Kini
Pustinja Gobi u Kini

Osim što se u Kini nalazi treća najveća pustinja na svijetu – pustinja Gobi – postoje i nama manje poznate kineske pustinje koje u konačnici s velikom pustinjom Gobi sačinjavaju oko petinu ukupne površine Kine.

Planine i travnjaci u blizini Quiliana u kineskoj provinciji Quinghai
Planine i travnjaci u blizini Quiliana u kineskoj provinciji Quinghai

Kina je svjetski rekorder u prirodnim travnjacima – oko 40% njezine površine je pokriveno ovim tipom vegetacije, a najpoznatiji je travnjak Hunlunbuir u regiji Unutarnje Mongolije koji se prostire na površini približno velikoj kao površina 4,5 Republike Hrvatske.

Krške planine kod kineskog grada Guilina
Krške planine kod kineskog grada Guilina

Naravno da je naš krš najljepši! No, Kina ima oko pola milijuna četvornih kilometara teritorija pod krškim vapnenačkim krajolikom. To je površina 9 površina Republike Hrvatske. Kineski krš je dio najvećeg izdanka vapnenca na svijetu, što je potvrdio i UNESCO obrazlažući stavljanje kineskog krša na listu svjetske prirodne baštine i dodajući: „najveći izdanak vapnenca na svijetu u Kini je po krškim značajkama bez premca u svijetu“.

Ustave za riječne brodove koji obilaze branu Tri klanca na rijeci Yangtze
Ustave za riječne brodove koji obilaze branu Tri klanca na rijeci Yangtze

Rijeka Yangtze je sa svojih 6.300 km toka najduža rijeka unutar jedne zemlje i treća najduža rijeka na svijetu. Obzirom da izvire na visini od 5.170 metara nad morem, radi se o rijeci s najvišim izvorom od svih velikih svjetskih rijeka. Na ovoj rijeci nalazi se i najveća brana i najveća hidroelektrana na svijetu – brana Tri klanca (proizvodi nevjerojatnih 22 gigavata energije).

Žuta rijeka iz zraka
Žuta rijeka iz zraka

Uz kulturno važniju, a drugu po dužini kinesku rijeku – Žutu rijeku – veže se i rekord najveće prirodne katastrofe u ljudskoj povijesti: poplava 1931. godine je ubila više od milijun ljudi. Žuta rijeka je kolijevka kineske civilizacije, a svoj kurs je u povijesti značajno promijenila najmanje 26 puta.

Grad Guangzhou na delti Biserne rijeke
Grad Guangzhou (19 milijuna stanovnika) na delti Biserne rijeke

Megalopolis u delti treće najduže kineske rijeke – Biserne rijeke – najveće je urbano područje na svijetu. Relativno nedavno je nadmašio Tokijo i postao najveće urbano područje na svijetu po broju stanovnika (120 milijuna) i veličini (zauzima područje veliko poput 70% površine Hrvatske). Megalopolis Delta Biserne rijeke sadrži velike gradove kao što su: Guangzhou (19 milijuna stanovnika), Shenzhen (18 milijuna stanovnika), Dongguan (10 milijuna stanovnika), Zhongshan (5 milijuna), Huizhou (6 milijuna stanovnika), Jiangmen (5 milijuna stanovnika), Foshan (10 milijuna stanovnika), Hong Kong (8 milijuna stanovnika), Zhuhai (2 milijuna stanovnika), i Macao (1 milijun stanovnika). Ovaj megalopolis je u zadnje vrijeme odgovoran za gotovo 10% kineskog BDP-a, proizvodnju 5% svjetske robe i za 30% stranih investicija u Kinu. Unatrag zadnjih pola stoljeća područje s najvećim gospodarskim rastom na svijetu je upravo područje koje zauzima magalopolis Delte Biserne rijeke.

Kina ima više od 100 gradova koji imaju preko milijun stanovnika. U deset kineskih gradova stanovništvo urbanog područja broji preko 10 milijuna stanovnika. Od tih deset, sedam se nalazi na istoku zemlje, a tri u unutrašnjosti u bazenu rijeke Yangtze (Wuhan, Chongqing i Chengdu). Osam od dvanaest slijedećih gradova po najvećem broju stanovnika, a koji imaju između 5 i 10 milijuna stanovnika, također se nalazi na istočnoj obali. Kako se ide prema zapadu Kine tako ona postaje sve manje naseljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)