Mapy.cz

Mapy.cz – odlična offline karta

preporučujemo

S početkom sezone godišnjih odmora preporučujemo iskoristiti vrijeme i posjetiti mnogobrojne vrlo interesantne kutke svijeta, od kojih se neki možda nalaze u vašoj neposrednoj blizini. Osim što svakako preporučujemo pretražiti našu kategoriju Nepoznata Hrvatska gdje možete naći prijedloge za oblizaka gotovo 50 manje poznatih destinacija širom Hrvatske, preporučujemo vam i duge šetnje, planinarenje te vožnje biciklom.

Postoje deseci dobrih mobilnih aplikacija koje vam mogu pomoći pri planiranju i realizaciji takvog izleta ili putovanja. Dok smo vam u jednom drugom članku preporučili internet stranicu i aplikaciju Komoot kao izvrsnu aplikaciju za hodače, planinare, trkače i bicikliste, sada se želimo koncentrirati na aplikaciju kojoj je osnova turistička karta – mapy.cz, koja je dostupna i kao internet stranica, ali i kao aplikacija koju je moguće preuzeti putem servisa Google Play ili iOS-a.

Ukoliko se niste susreli s ovom aplikacijom, zasigurno ćete reći da vam nije potrebna pokraj Google Maps aplikacije, koja je izvrsna. Naravno, Google Maps je izvrsna jer je jednostavna za korištenje i odlično funkcionira kao gradska i cestovna navigacija. No, za one zahtjevnije koji pješače, planinare ili bicikliraju putevima i stazama manje važnosti, Google Maps neće biti od tako velike koristi kao Mapy.cz.

Radi se o internet stranici i aplikaciji koju je razvila češka tvrtka Seznam, a karte koje su dostupne pokrivaju veći dio svijeta, uključujući Hrvatsku. Korištenje internet stranice i aplikacije je besplatno, a putem Google Play-a aplikaciju je do sada preuzelo preko 5 milijuna korisnika. Prosječna ocjena korisnika je visokih 4,8.

Osim topografskih karata, karte na stranici i aplikaciji Mapy.cz sadrže i označene turističke rute te druge korisne informacije. Dodatna velika prednost aplikacije je da funkcionira i kada internetska mreža nije dostupna. Dovoljno je preuzeti u memoriju vašeg uređaja države ili fragmente Europe koji vas zanimaju i krenuti na put. Tijekom putovanja, odabrana ruta se može pratiti i bez uključenog zaslona, a osobito je zanimljiva funkcija „put okolo“ kojom možete odabrati neku drugu rutu od one kojom ste već prošli. Dovoljno je unijeti koliko kilometara želite hodati/ voziti bicikl i program će ponuditi različite povratne ture od početne točke. Korisnici mogu kreirati račun na web stranici proizvođača i jednostavno dijeliti svoje omiljene rute na raznim uređajima. Na kraju još jedna praktična prednost ove aplikacije: zahvaljujući „prvoj pomoći“ u slučaju potrebe možete pronaći najbliže zdravstvene ustanove ili provjeriti što učiniti u slučaju uobičajenih ozljeda.

Mapy.cz svakako preporučujemo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)