Buje i pivo

Kada puna bire za dvoje

Istra i Kvarner nepoznata Hrvatska

Istra, Kvarner i Dalmacija su kroz svoju povijest često bivale pod talijanskom okupacijom. Sve od vremena Mletačke republike pa do fašističke Italije, okupatorske su vlasti vršile na ovim prostorima snažan proces talijanizacije, želeći krajeve koji nisu talijanski pretvoriti u potpuno talijanske. Ovaj je proces provođen prisilnim uvođenjem talijanskog jezika i kulture, a domaćem je stanovništvu branjen ne samo govor, već i pjevanje na hrvatskom jeziku. Vremenom je hrvatski živalj preuzeo podosta talijanskih riječi, malo ih prilagodio svom jeziku u govoru i pisanju, pa ih danas smatra stopostotno svojima. Tako se u mjesnom govoru većine stanovnika ovih regija čuje kako svoj brodić zovu barka po talijanskom barca, da za luk kažu kapula prema tal. cipolla, kako novce zovu šoldi (tal. soldi), kuhinju im je kužina (tal. cucina), jastuk je kušin (tal. cuscino), vrata portun (tal. porta)… Jedna od mnogobrojnih posuđenih riječi je i bira, prema tal. birra, što znači pivo.

Bira ili pivo (u nekim krajevima Hrvatske ga nazivaju piva) vrlo je popularno u cijeloj Hrvatskoj, gdje se prosječno po stanovniku popije oko 80 litara i gdje se razvila specifična kultura ispijanja ovoga najstarijeg alkoholnog pića. Osim vrsta piva koje proizvode najveće, najpoznatije, ali i najstarije hrvatske pivovare poput Zagrebačke pivovare i pivovara iz Karlovca, Daruvara, Koprivnice ili Osijeka, kod Hrvata su vrlo popularna kvalitetna craft piva, koja se proizvode u malim pivovarama. Bolji poznavatelji i ljubitelji craft piva će vam sigurno reći da vrijedi kušati pivo San Servolo koje se proizvodi u Bujama.

Buje se nalaze na sjeverozapadu najvećeg jadranskog poluotoka Istre. To je tipičan istarski gradić smješten na tri brežuljka, udaljen manje od 15 kilometara od mora (č. Umaga i Novigrada, poznatih turističkih destinacija). U samom srcu mjesta nalazi se župna crkva Svetog Servula sa zvonikom-vidikovcem, koja privlači pažnju svojom iznimnom ljepotom i monumentalnim dimenzijama. Kršćanski svetac iz 3. stoljeća Sveti Servul, ili originalno na talijanskom San Servolo, zbog svog je kršćanstva mučen i ubijen. Naročito je popularan i slavi se u Trstu, mjestu svog rođenja, na području Istre, u kojoj ga smatraju istarskim svetcem i u Bujama, čiji je nebeski zaštitnik.

Po svetcu zaštitniku svoga grada jedna je obitelj bujskih pivara svome craft pivu nadjenula ime San Servolo. Nekada to bješe mala pivovara na rubu Buja, a danas je sve preraslo u luksuzni San Servolo resort. Mjesto je nadaleko poznato po svojim vrhunskim sadržajima, profesionalnom i ljubaznom osoblju, odličnoj restoranskoj kuhinji i, naravno, pivu San Servolo. Ovo organsko pivo je u potpunosti prirodno, nefiltrirano, nepasterizirano i refermentirano u boci, a sve  prema starom Bavarskom zakonu o čistoći proizvodnje piva iz 1516. godine.

Uz klasičnu wellness ponudu (sauna, natkriveni bazen, soba za opuštanje, fitness centar…) u resortu postoji pivska kupelj (Beer Spa), vjerojatno jedini wellness te vrste u Hrvatskoj, u kojem će posjetitelji, a naročito ljubitelji piva posebno guštati. Jedinstven je i nezaboravan doživljaj uroniti svoje tijelo u kadu za dvoje napunjenu s 500 litara piva koja, uz svo to pivo, ima i vlastiti točionik. Tretman opuštanja u pjenušavoj kupki od piva je namijenjen prvenstveno njezi i obnovi kože i kose, te detoksikaciji organizma. Ne treba se bojati opijenosti, koje nema (osim u slučaju da se popije veća količina piva – op. a.). Samo se treba opustiti i dati pivu da učini svoje.

Do pripreme ovoga članka vrhunsko craft pivo San Servolo iz Buja dolazi u sedam varijanti (svijetlo, crveno, tamno, ipa, apa, gold i pšenično), a koje ćete odabrati za svoju pjenušavu kupku zavisi samo o vama.

Javite nam doživljaje sa svoga hedonističkog iskustva u Bujama.

Živjeli!


Lokacije San Servolo resorta: Momjanska ulica 7, 52460, Buje (45.423 S, 13.676 I); više informacija: https://sanservoloresort.com/hr

crkva sv. Servula u Bujama: Trg Kardelja, 52460, Buje (45.411 S, 13.656 I)

Preporučujemo članke iz kategorije "Nepoznata Hrvatska" – "Istra i Kvarner":

Pijana pruga

Pijana pruga

Sagrađena je “dobrovoljnim radom” za svega tri godine 1952. godine, a od konačnog zatvaranja 2009.…
Istarski Drakula

Istarski Drakula

Pročitajte jezovitu legendu o vampiru koji je 16 godina noću ustajao iz groba, plašio, maltretirao…
Pjenušac s dna mora

Pjenušac s dna mora

Umjesto u vinskom podrumu, Valomet dozrijeva 400 dana na dnu mora kod mjesta Vrbnik na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)