Spomen obilježje Gordanu Ledereru „Slomljeni pejzaž“

Spomen obilježje Gordanu Ledereru „Slomljeni pejzaž“

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Brdo Čukur kraj Hrvatske Kostajnice je mjesto na kojem je 10. kolovoza 1991. godine poginuo snimatelj Hrvatske radiotelevizije Gordan Lederer. Poginuo je obavljajući svoj novinarski zadatak, snajperskim hitcem. Na mjestu gdje je stradao od 2015. godine se nalazi Spomen obilježje Gordanu Ledereru „Slomljeni pejzaž“, autora kipara Petra Barišića i arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića.

Gordan Lederer rođen je 21. travnja 1958. godine u Zagrebu. Svojom kamerom je prenosio istinu o Domovinskom ratu i borbi za slobodu s banijskog i drugih ratišta u Hrvatskoj. Zaustavljen je na ovom mjestu snajperskih hitcem u 33. godini života. Snajperski pogodak u Lederera nije bio slučajan, jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište gađan samo on, oboružan TV kamerom, a potom ga se na padini niz koju se otkotrljao gađalo ručnim bacačem granata. Lederer je izdahnuo jer JNA nije dopustla helikopterski let do bolnice u Zagrebu, pa su sati izgubljeni u prijevozu zapriječenim cestama, što je bilo presudno za gubitak snimateljevog života. Poznato je tko je točno bio snajperist. Snajperist je 1999. godine na Županijskom sudu u Sisku u izočnosti osuđen na kaznu zatvora od 15 godina. Optužba je odbačena 1996. godine – Vojni sud u Zagrebu je u ovom postupku obustavio kazneni postupak zbog primjene Zakona o općem oprostu.

Lederer je široj javnosti poznat ponajprije kao ratni snimatelj, a vrlo je poznat naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka pod nazivom „Banijska ratna praskozorja“, koje prati glazbena podloga pjesme Dire Straits-a „Brothers in arms“. Treba napomenuti da je Gordan Lederer bio vrlo svestran. Između ostalog, bio je i fotograf, fotoreporter, arheolog, snimatelj animiranih filmova, scenarist, autor dokumentarih filmova, kamerman i snimatelj.

Hitac u Gordana Lederera 10. kolovoza 1991. godine nije zaustavio prenošenje istine o Domovinskom ratu. Snimke koje je tada napravio zauvijek će svjedočiti o vremenu u kojem se Hrvatska branila od agresije te podsjećati na sve koji su pridonijeli njezinoj obrani, samostalnosti i neovisnosti.

Pogledajte “Banijska ratna praskozorja”:

***

Lokacija Spomen obilježja: 44430 Čukur, Hrvatska (45.233 N, 16.518 E)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)