geografski smještaj i geografski položaj - definicija

Geografski smještaj vs. geografski položaj

geografski rječnik

Geografski smještaj određuje neku točku ili područje na Zemlji u geografskoj ili stupanjskoj mreži (mreži meridijana i paralela). Iskazuje se matematički pomoću koordinata – geografskom dužinom i geografskom širinom. Rjeđe se iskazuje pomoću značajki prostora bliže okolice (npr. uz obalu, rijeku, na križištu putova i sl.). Kako je različito vrednovan kroz prošlost, geografski smještaj se netočno izjednačavao s geografskim položajem.

Geografski položaj određuje neku točku ili područje na Zemlji u odnosu na druge prostorne jedinice bliže ili dalje okolice – druge kontinente, države, pokrajine, oceane, mora itd. Obzirom na to geografski položaj može biti lokalan (kad se radi o neposrednoj okolici) te regionalan, superregionalan, kontinentski ili globalan (kada se uzimaju u obzir veća i udaljenija područja). Geografski položaj može također biti gospodarski, prometni, geopolitički, strateški itd. U konačnici, geografski položaj često ocjenjujemo kao povoljan ili nepovoljan.

Na primjer, geografski smještaj južne Europe određen je smještajem u sjevernom umjerenom pojasu, između 36° i 44° sjeverne geografske širine te 10° zapadne i 25° istočne geografske dužine. Geografski položaj južne Europe izuzetno je povoljan što najbolje pokazuje društveno-povijesni razvoj južne Europe (grčka i rimska civilizacija nastale su i razvile se upravo ovdje). Obale južne Europe oplakuje Sredozemno more koje ga povezuje s ostalim svjetskim morima i oceanima (preko Gibraltarskih vrata i Sueskog kanala), ali i sa dva susjedna kontinenta Afrikom i Azijom (Bliski Istok). Do velikih geografskih otkrića Sredozemlje (koje uključuje južnu Europu, afričku i azijsku obalu Sredozemnog mora) je bilo središte europske trgovine. Izgradnjom Sueskog kanala južna Europa (tj. njezine luke) je dobila veliku prometnu važnost i to ne samo zbog bitnog skraćivanja putovanja, nego i zbog trgovine naftom s Arapskog poluotoka. Danas južna Europa profitira i od turizma koji se razvio i zbog povoljnog geografskog položaja jer je s ostatkom Europe (od kuda dolazi većina turista) vrlo dobro prometno povezana bez obzira na mlade ulančane planine (Pireneji, Alpe, Dinaridi) koji je kao prirodna barijera odvajaju od ostatka Europe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)