tribine u bojama hrvatske zastave - hrvatski sportski fenomen

Tajna hrvatskih sportskih uspjeha: genetika, mentalitet ili nešto treće?

geografske teme ostalo

Hrvatski sportski uspjesi su svakako fenomen. Na relativno nedavno završenim ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, sportaši koji su nastupali pod hrvatskom zastavom – njih 73, osvojili su čak 7 medalja!

Možemo reći da to nije puno, imajući u vidu da su hrvatski sportaši mogu i bolje: na OI 2016. u Rio de Janeiru osvojili su ukupno tri medalje više, a u Tokiju 2020. (2021.) jednu. Šalu na stranu. Tih sedam medalja iz Pariza nije niti približno mali broj osvojenih medalja za naciju čiji broj stanovnika ne pelazi četiri milijuna. Naprotiv, to je ogroman uspjeh. Svaka čast našim sportašicama i sportašima!

Izradili smo kartu zemalja Europe, dijela Afrike i Azije, na kojoj je prikazan relativni odnos broja osvojenih medalja na zadnjim olimpijskim igrama na milijun stanovnika dane države. Hrvatska je četvrta sa 1,81 osvojenom medaljom na milijun stanovnika. Bolji u tom širokom okruženju su samo Mađari (1,96), Nizozemci (1,87) i Gruzijci (1,84). U prosjeku više od jedne medalje na milijun stanovnika osvojili su još predstavnici sljedećih 10 zemalja prikazanih na toj karti: Danska, Norveška, Slovenija, Litva, Armenija, Irska, Moldavija, Kosovo, Švedska i Bugarska.

Karta Europe - broj olimpijskih medalja na milijun stanovnika (OI 2024.)

Sigurno ste se nekada zapitali kako to Hrvati tako često briljiraju na sportskim terenima diljem svijeta? Stranci koji prate hrvatsi sport, nezaobilazno napominju sportsku strast, pobjednički mentalitet i nepokolebljivu želju za dokazivanjem kod Hrvata. Što Hrvate čini tako posebnima? Je li u pitanju genetika, način života, sportski sustav, prehrana ili sve zajedno?

Stručnjaci sve više istražuju ulogu genetike u sportskim uspjesima, a često se spominje naša dominantna Y-DNA haplogrupa I2a1b, poznata kao dinarska, koja bi mogla imati utjecaj na naše fizičke predispozicije. Također, mediteranska prehrana i aktivan stil života, koji su karakteristični za nas, svakako igraju veliku ulogu. Zanimljivo je i to da je više od 40% Hrvata aktivno uključeno u sport, što pokazuje da je ljubav prema fizičkoj aktivnosti duboko ukorijenjena u našoj kulturi.

Možemo li reći da je tajna naših sportskih uspjeha spoj genetike, mentaliteta i zdravih navika? S druge strane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu! Podijelite svoje mišljenje i recite nam što vi mislite – zašto su Hrvati u sportu natprosječno uspješni!

p.s. za dano geografsko okruženje provjerili smo još neke statističke podatke povezane s Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. i osvojenim medaljama. Pogledajte usporedbe kako su prošli sportaši iz Hrvatske po pitanju broja osvojenih medalja na 10 sportaša prisutnih na OI u Parizu 2024. godine, broja osvojenih zlatnih medalja na 10 prisutnih sportaša i broja osvojenih zlatnih medalja na milijun stanovnika koji žive u državi koju su predstavljali (predstavljeno je prvih deset država):

statistika - tablica država po broju medalja i zlatnih medalja koje su sportaši osvojili za svoju državu na OI 2024. godine u Parizu na 10 sportaša i na milijun stanovnika koji žive u državi koju predstavljaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)