Čokančići rakije i svježe šljive - rakija

Rakija u Hrvata

geografske teme gospodarstvo i kultura

Mnogi ljudi u Hrvatskoj (i široj okolici) žive u uvjerenju da rakija nije piće, nego je lijek koji pomaže kod raznih tegoba: od prehlade do probavnih smetnji. Šaljivdžije će priupitati: „Zašto je rakija bolja od doktora?“, a onda odmah ponuditi odgovor: „zato što ubija sve bakterije, a doktor samo neke.“

Rakija je na našim prostorima više od običnog pića. Ona je duboko ukorijenjena u kulturi i društvenom životu Hrvatske, a njena proizvodnja i konzumacija povezana je s mnogim običajima i društvenim okupljanjima, posebno u jesen nakon berbe voća.

Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, proizvodnja rakije u Hrvatskoj posljednjih godina pokazuje blagu varijaciju, ali općenito je stabilna. Nema značajnih oscilacija koje bi ukazivale na drastičan pad ili porast proizvodnje. Međutim, postoji trend u kojem manja domaćinstva postupno smanjuju proizvodnju rakije za vlastite potrebe zbog starenja stanovništva i sve strožih zakonskih regulativa. S druge strane, industrijska proizvodnja rakije ostaje konstantna, a određene vrste rakija iz Hrvatske sve više dobivaju međunarodna priznanja, što može dodatno poticati proizvodnju na komercijalnoj razini.

Zadnjih godina proizvodnja ovog tradicionalnog napitka u Hrvatskoj dostiže između 15 i 20 milijuna litara. Zanimljivo, čak 70-80% rakije proizvodi se za vlastite potrebe, dok samo 20-30% otpada na komercijalnu proizvodnju. Rakija je izuzetno popularna u cijeloj zemlji, a pečenje rakije na stari, domaći način posebno je intenzivno u Slavoniji, Dalmaciji, Istri i Lici. Pečenje rakije obično se odvija u jesen, od rujna do studenoga, ovisno o vrsti voća koje se koristi.

  • Slavonija i Baranja su vjerojatno najpoznatije regije u Hrvatskoj za proizvodnju rakije, posebno šljivovice. Tradicija destiliranja rakije u Slavoniji duboko je ukorijenjena i mnogi domaćini proizvode rakiju na tradicionalan način.
  • U Dalmaciji se također peče rakija, najčešće od grožđa (loza), ali i od smokava, trešanja i drugih plodova. Destilacija rakije od grožđa (loza) ima dugu tradiciju u Dalmaciji.
  • Istra je poznata po destilaciji rakije od različitih biljaka, a najpoznatija je biska (rakija od imele). Tu se također proizvodi rakija od meda, komovica i druge varijante.
  • U Lici pak, rakija se najčešće pravi od šljiva. Ali i od drugih voćki poput krušaka i jabuka. Lička šljivovica i kruškovac poznati su po svom kvalitetu.

Prema podatcima Beverage Marketinga za 2023. godinu, 10 najvećih proizvođača rakije su:

  1. Srbija (55 milijuna litara godišnje);
  2. Bugarska (50 milijuna litara godišnje);
  3. Rumunjska (40 milijuna litara godišnje);
  4. Bosna i Hercegovina (25 milijuna litara godišnje);
  5. Hrvatska (20 milijuna litara godišnje);
  6. Sjeverna Makedonija (10 milijuna litara godišnje);
  7. Albanija (8 milijuna litara godišnje);
  8. Grčka (7 milijuna litara godišnje)
  9. Crna Gora (6 milijuna litara godišnje);
  10. Kosovo (4 milijuna litara godišnje).

Živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)