Giordano Bruno

Giordano Bruno – Zemlja nije u središtu svemira

geografske teme svemir i Zemlja

„Postoje nebrojena sunca, a nebrojene se zemlje okreću oko tih Sunca, baš kao što sedam planeta kruži oko našeg sunca. U tim svjetovima žive živa bića.”

Giordano Bruno, 16.st.

Podržao je teorije Kopernika, a njegovom sudbinom plašili su Galileja. Na današnji dan, daleke 1600 godine, nakon sedmogodišnjeg suđenja, inkvizicija na rimskom trgu Campo de’ Fiori spaljuje „heretika” Giordana Bruna.

Bio je filozof, pjesnik i domenikanac. Njegovi problemi s inkvizicijom katoličke crkve trajali su puno više od famoznog suđenja – pune 34 godine. Već kao osamnaestogodišnjak, Girodano Bruno teoretizira o heliocentrizmu, beskraju svemira i strukturi atoma. Bježao je po Europi, predavao u Veneciji, Ženevi, Toulouseu, Parizu, Londonu, Oxfordu, Wiesbadenu, Wittenbergu, Frankfurtu i Pragu. Dok ga nisu uhapsili i odvei u Rim. Sama optužnica protiv znanstvenika sadržavala je 130 točaka.

Ali svojih stavova se nije odrekao. Zato se do danas Giordana Bruna smatra određenim simbolom racionalnog stava i odlučne hrabrosti u potrazi za istinom o životu i vječnim stvarima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *